• Начало
  • За нас
  • Истории на успеха
  • Докторантска стипендия
  • Предприемачи в науката
    • Предприемачи в науката 2024
    • Предприемачи в науката 2023
    • Предприемачи в науката 2022
    • Предприемачи в науката 2021
    • Предприемачи в науката 2020
  • Лауреати Докторантска стипендия
  • Лауреати Предприемачи в науката
  • В медиите
  • Галерия
  • Видео
Фондация Карол Знание
  • Начало
  • За нас
  • Истории на успеха
  • Докторантска стипендия
  • Предприемачи в науката
    • Предприемачи в науката 2024
    • Предприемачи в науката 2023
    • Предприемачи в науката 2022
    • Предприемачи в науката 2021
    • Предприемачи в науката 2020
  • Лауреати Докторантска стипендия
  • Лауреати Предприемачи в науката
  • В медиите
  • Галерия
  • Видео
Вървя по неотъпканите пътеки на науката и бизнеса за аквапоника, виждам смисъла от пътя си

Вървя по неотъпканите пътеки на науката и бизнеса за аквапоника, виждам смисъла от пътя си

Аз съм уверена, смислена, щастлива. Д-р Милена Василева Кръстанова – ветеринарен лекар – журналист, преподавател на студентите по ветеринарна медицина, майка на 3 красиви девойки, съпруга на точния мъж, дъщеря на най-добрите родители. След завършен мастер клас по аквапоника в САЩ, последните години работя смело и последователно върху устойчивата микроекосистема аквапоника за независимо производство на органична храна. Чрез научен подход и откровена комуникация имам амбицията за внедряване на аквапониката и в България. Докторант и хоноруван преподавател в Лесотехнически университет.

 

Моята научна работа е фокусирана върху изследване на биологичните показатели на най-оптималните видове в системата аквапоника (интегрирано производство на аквакултури и растителни култури). Изпитвам влиянието на условията на средата, качеството на водата и технологичните характеристики на системата аквапоника върху здравния статус на видовете с адаптация към българските условия. Основните цели са: обосновка на практичността и устойчивостта на аквапониката сред конвенционалните методи на производство на аквакултури и земеделска продукция; дефиниране на незаменимата роля на симбиозата между видовете и нейното оптимизиране за постигане на максимални приложни резултати в аквапоничното производство.

 

 

Научноизследователската дейност вече се извършва в България и включва изследването на комбинации от разнообразни аквакултури и растения, отглеждани заедно чрез аквапоника, като потенциална възможност за нов модел на производство на органична хранителна продукция в контролирана среда.

Моята въздействаща бизнес идея е утвърждаването на аквапониката като устойчива екологична и социална практика, намаляваща екологичния отпечатък при производството на храна, и адаптирането и внедряването й в българското органично агропроизводство като градина на бъдещето.

Моите продукти са усъвършенствани и адаптирани аквапонични хранителни системи със затворен цикъл за българския пазар, обучения и агротуризъм за българските производители и любители и цялостно изграждане на бизнес и хоби за аквапоника в България.

Проблемът, който решавам е устойчиво производство на висококачествена органична храна чрез ефективно използване на водата при безотпадъчната аквапонична технология, използвайки по-малко природни запаси и опазване ресурсите на планетата ни. Допълнителната полза е да се намали и да се елиминира необходимостта от изкуствени торове, и пестициди, участващи в производството на растителни храни.

 

Уникалното в моята разработка е обстоен обективен анализ от научноизследователската дейност и на икономическата целесъобразност на аквапоничната технология за България. Установяването на предимствата на аквапониката, като универсалност, устойчивост, висока производителност, ефективност, нетрадиционна адаптираност и други, при нашите условия ще развие и бизнес концепцията за внедряване на аквапоничното производство като едно от важните съвременни агропроизводства, необходими днес и в перспектива.

 

Моите клиенти са кастата на ценителите на органична храна със здравни претенции.

 

Моят екшън план предвижда популяризиране на интегрираната аквапонична система като устойчива зелена иновация и у нас, и български научен и приложен принос за развитието и внедряването ѝ в производството на храни в контролирана среда. Стремежът е оформяне на парадигма за собствено производство на качествена и безопасна храна във всеки дом и училище, в градска среда, целогодишно, без усилия и като хоби чрез аквапоника.

 

Най-много се гордея, че вървя по неотъпканите пътеки на науката и бизнеса за аквапоника и виждам смисъла от пътя си.

В науката мечтая за разработването на научен продукт или патент, който вероятно ще докаже, че поставените задачи са отлично формулирани, а извършените дейности по научния труд са целесъобразни. Най-успешното продължение на научната работа е представянето й пред бизнеса и практическо приложение на усъвършенствания модел.

Моето бъдеще като предприемач в науката е успешното реализиране на научен и приложен център за демонстрация на аквапоничната технология, екологично производство чрез аквапоника, дегустация на полезната продукция, вълнуващ агротуризъм, мултидисциплинарно обучение по аквапоника и създаване на проекти за бизнес, хоби и образование.

 

 

Кои са другите участници в Предприемачи в науката 2022 - тук.

17.09.2022

© Copyright 2023 Всички права запазени за karollknowledge.bg

Общи условия за ползване на уебсайта